Duiken iets voor jou?

 

 

 

Duiken biedt jou namelijk een zee aan mogelijkheden.

Wil je gaan duiken dan hoor je vaak verhalen over het buitenland.

Echter kleurenpracht en natuurschoon tref je niet alleen aan in tropische wateren. Ook in Nederland nodigt het water je uit om eens onder het oppervlak te kijken.

Er zijn vele meren en plassen in ons eigen land met een keur aan planten en vissoorten om te ontdekken.

En dan heb je ook nog de mogelijkheid om in Zeeland te gaan duiken. Vooral de Grevelingen en de Oosterschelde zijn prachtig onderwater, met hun overdadige natuurrijkdommen.

Natuurlijk hoef je niet alléén voor de planten en vissen te gaan duiken; de duiksport kent immers nog vele andere boeiende mogelijkheden: zo kun je bijvoorbeeld in de Ardennen gaan grotduiken (speleologie) of duiken in een oude steengroeve. Je kunt ook duiken naar oude voorwerpen (archeologie) en scheepswrakken bezoeken.

Ook onderwaterfilm en -fotografie zijn tegenwoordig populaire takken van de duiksport, getuige de vele schitterende opnamen die overal op het internet te vinden zijn. Daarnaast kun je ook de specialisatie onderwaterbiologie volgen. Hiermee leer je veel over de onderwater flora en fauna.

 

Tevens bieden wij van Aqua Libre je de mogelijkheid naast het duiken om deel te nemen aan diverse evenementen die wij het gehele jaar organiseren. Deze evenementen zijn er voor het hele gezin.

Enkele voorbeelden: Pinksterkamp, Bowlen, dierentuin bezoek, feestavond, familiedag etc....


Hoe moeilijk is duiken?

 

Duiken hoeft niet moeilijk te zijn. Alleen in Nederland zijn er vele duizenden mensen de duiksport beoefenen. Dat toont aan dat duiken makkelijk te leren is. Vereiste is wel, dat je redelijk goed kan zwemmen en enthousiast bent.

Tijdens de duikopleiding die je bij Aqua Libre kunt volgen zul je je een aantal technieken en vaardigheden eigen moeten maken dit in combinatie met een bepaalde hoeveelheid theoretische kennis.


Hoe gevaarlijk is duiken?

Duiken brengt, net als veel andere sporten of activiteiten, bepaalde risico's met zich mee.

Deze zijn wel beperkt als je weet waar je mee bezig bent. Het is wel zeer gevaarlijk om te gaan duiken zonder een duikopleiding te hebben gevolgd. Met duiken is het wat dat betreft net als met autorijden: je gaat zonder rijopleiding immers ook niet achter het stuur zitten.

Tijdens de duikopleiding wordt door ons ruimschoots aandacht besteed aan het veiligheidsaspect, met name hoe gevaarlijke situaties vermeden kunnen worden en hoe men het hoofd koel houdt in geval van nood. Wie de regels van het duiken op de juiste wijze naleeft, loopt bij sportduiken dan ook niet meer gevaar dan bij een andere sport.

Hoe duur is duiken?

 

Duiken bij onze vereniging is niet duur. Dit komt doordat de duikopleiding gegeven wordt door ervaren instructeurs en leden van onze duikclub die dit geheel op vrijwillige basis doen.

Je betaaldt alleen de N.O.B. opleiding en het lidmaatschap van de club (10 euro per maand).

 

Dit is goedkoper dan een opleiding volgen in het buitenland of bij een commerciële club.
Alleen de allereerste aanschaf van een persluchtfles, ademautomaat, trimvest/jack, duikpak, dieptemeter en duikmes komt neer op zo'n +/- € 1.500 maar je bepaalt uiteindelijk zelf hoe duur je het maakt. Bij regelmatig onderhoud van je apparatuur, kan deze wel vele jaren meegaan.

De enige terugkerende kosten zijn die van het lidmaatschap van onze vereniging en de perslucht vulling van je duikfles, die tussen de € 2 en € 4 per fles liggen.